صنايع گاز پرستلي صنايع گاز پرستلي .

صنايع گاز پرستلي

گاز استيلن(اتين) چيست؟

گاز استيلن (C₂H₂) يكي از گازهاي مهم صنعتي است كه به دليل خواص ويژه خود، كاربردهاي متنوعي دارد. اين گاز، كه به نام اتين نيز شناخته مي‌شود، يك هيدروكربن غيراشباع از خانواده آلكين‌ها است و ساختار شيميايي آن شامل دو اتم كربن است كه با يك پيوند سه‌گانه به يكديگر متصل هستند. استيلن اولين بار در سال 1836 توسط ادموند ديوي كشف شد و امروزه به دليل كاربردهاي گسترده در صنعت، به‌ويژه در جوشكاري و برش فلزات، از اهميت ويژه‌اي برخوردار است. در ادامه با پرستلي همراه باشيد تا شما را هر انچه كه بايد درباره گاز استيلن بدانيد اشنا كنيم.

تاريخچه گاز استيلن

تاريخچه كشف گاز استيلن به سال 1836 بازمي‌گردد، زماني كه ادموند ديوي، شيميدان بريتانيايي، اين گاز را به‌طور تصادفي كشف كرد. ديوي هنگام انجام آزمايش‌هايي بر روي كاربيدهاي فلزي متوجه شد كه كاربيد كلسيم (CaC₂) با آب واكنش نشان داده و گاز ناشناخته‌اي توليد مي‌كند كه بعدها استيلن نام‌گذاري شد. هرچند ديوي در آن زمان به كاربردهاي عملي اين گاز پي نبرد، اما اين كشف پايه‌اي براي تحقيقات بيشتر در مورد استيلن فراهم كرد. نام "استيلن" بعدها توسط شيميدان فرانسوي مارسلن برتلو در سال 1860 به اين گاز داده شد.

در اواخر قرن نوزدهم، روش‌هاي توليد صنعتي استيلن توسط هنري لو موين بهبود يافت. او روشي را توسعه داد كه در آن كاربيد كلسيم به‌طور گسترده و اقتصادي توليد مي‌شد و با آب واكنش داده، استيلن توليد مي‌كرد. اين پيشرفت باعث شد كه استيلن به عنوان يك گاز مهم صنعتي به‌ويژه در جوشكاري و برش فلزات مورد استفاده قرار گيرد. از آن زمان، استيلن به‌عنوان يكي از گازهاي مهم در صنايع شيميايي، ساخت‌وساز و جوشكاري شناخته شد و كاربردهاي گسترده‌اي پيدا كرد.

خصوصيات فيزيكي و شيميايي گاز استيلن

گاز استيلن (C₂H₂) داراي خواص فيزيكي و شيميايي منحصر به فردي است كه آن را براي كاربردهاي صنعتي بسيار مفيد كرده است. از جمله مهم‌ترين خواص فيزيكي و شيميايي آن مي‌توان به موارد زير اشاره كرد:

خواص فيزيكي:

حالت فيزيكي: استيلن يك گاز بي‌رنگ است.

بو: بويي شبيه به سير دارد (البته گاز استيلن خالص بدون بو است و اين بو ناشي از ناخالصي‌هاي آن است).

چگالي: چگالي گاز استيلن حدود 1.1 برابر چگالي هوا است، به اين معنا كه كمي از هوا سنگين‌تر است و مي‌تواند در پايين‌ترين نقاط تجمع يابد.

نقطه جوش: استيلن در دماي 84- درجه سانتي‌گراد به مايع تبديل مي‌شود.

نقطه ذوب: نقطه ذوب استيلن در حدود 80- درجه سانتي‌گراد است.

قابليت اشتعال: استيلن به شدت قابل اشتعال است و در مجاورت اكسيژن، شعله‌اي با دماي بسيار بالا (حدود 3300 درجه سانتي‌گراد) توليد مي‌كند.

اطلاعات بيشتر: قيمت اكسيژن مايع

خواص شيميايي:

فرمول شيميايي: C₂H₂ (دو اتم كربن با يك پيوند سه‌گانه به هم متصل هستند).

واكنش‌پذيري بالا: به دليل وجود پيوند سه‌گانه بين اتم‌هاي كربن، استيلن بسيار واكنش‌پذير است و مي‌تواند به راحتي در واكنش‌هاي شيميايي شركت كند.

انفجار در فشار بالا: استيلن به دليل ناپايداري در فشارهاي بالا، ممكن است بدون اكسيژن منفجر شود. بنابراين ذخيره آن بايد در شرايط خاص (معمولاً با حلالي مانند استون) انجام شود.

احتراق: در صورت احتراق استيلن با اكسيژن، دي‌اكسيد كربن و آب به عنوان محصولات جانبي توليد مي‌شود.

روش توليد گاز استيلن

استيلن به روش‌هاي مختلفي توليد مي‌شود كه رايج‌ترين روش‌ها شامل واكنش كاربيد كلسيم با آب و تجزيه هيدروكربن‌ها در دماهاي بالا است:

توليد از كاربيد كلسيم

در اين روش، كاربيد كلسيم (CaC₂) با آب واكنش داده و گاز استيلن توليد مي‌شود. اين روش توليد در صنايع كوچك و كارگاه‌هاي جوشكاري بيشتر مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

توليد از طريق كراكينگ هيدروكربن‌ها

در اين روش، هيدروكربن‌ها مانند نفتا يا گاز طبيعي در دماهاي بالا تجزيه مي‌شوند و استيلن به‌عنوان يكي از محصولات جانبي به دست مي‌آيد. اين روش بيشتر در صنايع پتروشيمي و توليد انبوه گاز استيلن استفاده مي‌شود.

كاربردهاي گاز استيلن

گاز استيلن به دليل خواص خاص خود، كاربردهاي متنوعي در صنايع مختلف دارد كه مهم‌ترين آنها عبارت‌اند از:

جوشكاري و برش فلزات

يكي از اصلي‌ترين كاربردهاي گاز استيلن در جوشكاري و برش فلزات است. هنگامي كه استيلن با اكسيژن تركيب مي‌شود، شعله‌اي با دماي بسيار بالا (حدود 3300 درجه سانتي‌گراد) توليد مي‌كند كه براي ذوب و برش فلزات مختلف مناسب است. اين نوع جوشكاري به نام "اكسي‌استيلن" شناخته مي‌شود و براي تعميرات، ساخت‌وساز و صنايع فلزي استفاده مي‌شود.

توليد مواد شيميايي

استيلن به‌عنوان يك ماده اوليه مهم در توليد مواد شيميايي مانند پلاستيك‌ها، لاستيك مصنوعي و پليمرهاي مختلف استفاده مي‌شود. به‌عنوان مثال، توليد پلي‌وينيل كلرايد (PVC) كه در صنايع ساختماني، بسته‌بندي و خودروسازي كاربرد دارد، از استيلن به‌عنوان ماده اوليه استفاده مي‌كند.

سنتز آلي

استيلن در بسياري از واكنش‌هاي شيميايي به‌عنوان يك ماده آغازگر در سنتز تركيبات آلي مختلف مانند الكل‌ها، اسيدها و آلدهيدها استفاده مي‌شود. اين گاز به دليل وجود پيوند سه‌گانه كربن-كربن، واكنش‌پذيري بالايي دارد و در فرآيندهاي شيميايي مهمي به‌كار مي‌رود.

توليد نور استيلني

در گذشته، از استيلن در لامپ‌هاي گازي براي روشنايي استفاده مي‌شد، به‌ويژه در مناطقي كه دسترسي به برق محدود بود. اين لامپ‌ها، كه به "لامپ كاربيد" معروف بودند، نور سفيد روشني توليد مي‌كردند و در معادن، فانوس‌هاي دريايي و كاربردهاي مشابه استفاده مي‌شدند.

ايمني در استفاده از گاز استيلن

با توجه به ناپايداري گاز استيلن و قابليت بالاي آن در اشتعال و انفجار، رعايت نكات ايمني در هنگام استفاده از آن بسيار ضروري است:

ذخيره‌سازي

استيلن نبايد در كپسول‌هاي معمولي تحت فشار بالا ذخيره شود. براي جلوگيري از خطر انفجار، اين گاز معمولاً در كپسول‌هاي مخصوص به همراه ماده‌اي جاذب مانند استون ذخيره مي‌شود.

تهويه مناسب

هنگام استفاده از گاز استيلن، بايد از تهويه مناسب محيط اطمينان حاصل شود تا از تجمع گاز در فضاهاي بسته جلوگيري شود.

دور از منابع حرارت و شعله

استيلن به‌راحتي در تماس با حرارت و شعله مشتعل مي‌شود، بنابراين كپسول‌هاي حاوي استيلن بايد دور از منابع حرارتي نگهداري شوند.

واكنش‌هاي شيميايي گاز استيلن

گاز استيلن (C₂H₂) به دليل ساختار شيميايي خاص خود كه شامل يك پيوند سه‌گانه بين دو اتم كربن است، واكنش‌هاي شيميايي متنوع و مهمي دارد. پيوند سه‌گانه كربن-كربن در استيلن باعث مي‌شود اين گاز واكنش‌پذيري بالايي داشته باشد. در زير به چند نمونه از مهم‌ترين واكنش‌هاي استيلن اشاره مي‌كنم:

واكنش احتراق:

استيلن يكي از گازهاي بسيار قابل اشتعال است و در حضور اكسيژن، مي‌سوزد. اين واكنش مقدار زيادي انرژي گرمايي توليد مي‌كند و در صنايع جوشكاري و برش فلزات استفاده مي‌شود. محصولات اين واكنش دي‌اكسيد كربن و آب هستند. احتراق استيلن با شعله‌اي با دماي بسيار بالا (حدود 3300 درجه سانتي‌گراد) همراه است كه براي ذوب فلزات مناسب است.

واكنش با آب (توليد استيلن از كاربيد كلسيم):

يكي از روش‌هاي توليد گاز استيلن واكنش كاربيد كلسيم با آب است. در اين واكنش، كاربيد كلسيم با آب واكنش داده و استيلن و هيدروكسيد كلسيم توليد مي‌شود. اين واكنش در مقياس صنعتي براي توليد گاز استيلن به‌كار مي‌رود.

واكنش هيدروژن‌دار كردن:

استيلن با هيدروژن واكنش داده و به تدريج به اتن (اتيلن) و سپس به اتان (C₂H₆) تبديل مي‌شود. اين واكنش در حضور كاتاليزورهاي فلزي مانند نيكل يا پلاتين انجام مي‌شود.  اين واكنش‌ها از اهميت بالايي در صنايع پتروشيمي براي توليد تركيبات آلي دارند.

واكنش افزايشي با هالوژن‌ها:

استيلن با هالوژن‌ها مانند كلر (Cl₂) و برم (Br₂) واكنش مي‌دهد و تركيبات دي‌هالوژنه توليد مي‌كند. اين واكنش‌ها به دليل پيوند سه‌گانه استيلن رخ مي‌دهد. در اين واكنش، كلر به پيوند دوگانه استيلن افزوده شده و دي‌كلرواتيلن توليد مي‌شود.

واكنش با اسيدها (هيدرات‌دار كردن استيلن):

استيلن با آب و در حضور كاتاليزورهاي اسيدي مي‌تواند به آلدهيدها و كتون‌ها تبديل شود. اين واكنش به‌عنوان واكنش هيدرات‌دار كردن استيلن شناخته مي‌شود. در حضور كاتاليزور اسيد سولفوريك و يون جيوه، استيلن با آب واكنش داده و استالدهيد توليد مي‌كند. اين واكنش در توليد مواد شيميايي آلي كاربرد دارد.

واكنش با فلزات (تشكيل كاربيدهاي فلزي):

استيلن مي‌تواند با فلزات مانند نقره و مس واكنش داده و كاربيدهاي فلزي توليد كند كه ناپايدار هستند. به‌عنوان مثال، واكنش استيلن با نقره به توليد كاربيد نقره منجر مي‌شود.  كاربيدهاي فلزي بسيار ناپايدار بوده و مي‌توانند به راحتي منفجر شوند.

پليمريزاسيون استيلن:

استيلن مي‌تواند در شرايط خاص، پليمريزه شود و پليمرهايي مانند پلي‌استيلن توليد كند. اين فرآيند در حضور كاتاليزورهاي مناسب رخ مي‌دهد و در صنايع براي توليد پليمرهاي رسانا استفاده مي‌شود.

كپسول گاز استيلن و اصول بررسي سيلندر آن پيش از شارژ كردن

كپسول گاز استيلن يكي از انواع سيلندرهاي گاز تحت فشار است كه براي ذخيره‌سازي و حمل گاز استيلن به كار مي‌رود. به دليل خطرات بالقوه استيلن از جمله قابليت انفجار در فشار بالا، كپسول‌هاي گاز استيلن با رعايت اصول ايمني خاصي طراحي و نگهداري مي‌شوند. كپسول‌هاي استيلن معمولاً حاوي يك ماده جاذب مانند استون هستند كه گاز استيلن در آن حل مي‌شود تا خطر انفجار كاهش يابد. اين روش ذخيره‌سازي موجب مي‌شود استيلن به‌صورت پايدارتر در كپسول‌ها نگهداري شود.

اصول بررسي سيلندر گاز استيلن قبل از شارژ كردن

براي اطمينان از ايمني سيلندرهاي گاز استيلن قبل از شارژ مجدد، بايد مراحل و اصول خاصي رعايت شود. اين بررسي‌ها شامل جنبه‌هاي فني و ايمني سيلندر مي‌شوند كه مهم‌ترين آن‌ها عبارتند از:

بازرسي ظاهري سيلندر:

زنگ‌زدگي و خوردگي: سيلندر بايد از لحاظ وجود زنگ‌زدگي، خوردگي يا آسيب‌ديدگي سطحي مورد بررسي قرار گيرد. وجود هرگونه خوردگي يا تغيير شكل مي‌تواند به نشت گاز يا كاهش استحكام سيلندر منجر شود.

  • آسيب‌هاي فيزيكي: بايد بررسي شود كه آيا سيلندر دچار ضربه، فرورفتگي يا ترك شده است يا خير. هرگونه آسيب فيزيكي به سيلندر مي‌تواند خطرناك باشد.
  • نشانه‌هاي نشت گاز: سيلندر از لحاظ نشت گاز بررسي شود. هرگونه بوي استيلن يا وجود نشتي، نشان‌دهنده يك مشكل جدي است و نبايد سيلندر شارژ شود.

كنترل تاريخ تست هيدرواستاتيك:

سيلندرهاي گاز تحت فشار بايد دوره‌اي مورد تست هيدرواستاتيك قرار گيرند تا از استحكام و عدم وجود نشتي آن‌ها اطمينان حاصل شود. تاريخ آخرين تست سيلندر بايد بررسي شود و در صورتي كه تاريخ منقضي شده باشد، سيلندر قبل از شارژ نياز به تست مجدد دارد.

بررسي شير و اتصالات سيلندر:

شير سيلندر و اتصالات آن بايد از نظر سلامت و كاركرد صحيح بررسي شوند. هرگونه نشتي از ناحيه شير و اتصالات مي‌تواند خطرناك باشد. همچنين، وضعيت رزوه‌ها و اتصالات بايد از نظر هرگونه آسيب‌ديدگي يا ساييدگي كنترل شود.

كنترل وجود ماده جاذب (استون):

در سيلندرهاي استيلن، استيلن در استون يا يك ماده جاذب ديگر حل مي‌شود. قبل از شارژ، بايد ميزان ماده جاذب بررسي شود تا اطمينان حاصل شود كه ظرفيت كافي براي حل گاز استيلن وجود دارد.

آزمايش فشار:

فشار داخل سيلندر بايد قبل از شارژ اندازه‌گيري شود تا اطمينان حاصل شود كه سيلندر كاملاً خالي است. همچنين فشار كاري سيلندر نبايد از حد مجاز تجاوز كند.

اطمينان از علامت‌گذاري صحيح:

سيلندر بايد داراي برچسب‌هاي معتبر و صحيح باشد كه نشان‌دهنده نوع گاز و فشار كاري آن است. همچنين، اطلاعات مربوط به تست‌هاي هيدرواستاتيك و شرايط شارژ بايد مشخص و قابل مشاهده باشند.

رعايت اين اصول در بررسي سيلندر گاز استيلن قبل از شارژ، به كاهش خطرات احتمالي و افزايش ايمني در استفاده از اين گاز كمك مي‌كند.

نتيجه‌گيري

گاز استيلن به‌عنوان يكي از گازهاي صنعتي مهم، در جوشكاري، توليد مواد شيميايي و سنتزهاي آلي كاربرد گسترده‌اي دارد. به‌واسطه خواص شيميايي و فيزيكي خاص خود، استيلن مي‌تواند در بسياري از صنايع نقش كليدي ايفا كند. اما به دليل ناپايداري و خطرات آن، رعايت نكات ايمني در استفاده و ذخيره‌سازي اين گاز بسيار حائز اهميت است.

 


برچسب: ،
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۹ آبان ۱۴۰۳ساعت: ۱۲:۴۷:۴۴ توسط:ادمين موضوع:

{COMMENTS}
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
آواتار :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :